Agility cursus

Plezier van hond en eigenaar staat voorop!

Bij agility (of behendigheid) gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaams-signalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.

Agility is dé sport en vrijetijdsbesteding voor honden en eigenaren. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging en aard en gedrag van de hond. Zowel de hond als de handler moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de handler wordt versterkt.

Onze vereniging is in het bezit van twee agilitybanen, waardoor meerdere groepen cursisten gelijktijdig les kunnen krijgen in agility.

Wij geven les op verschillende niveaus. Als je nog geen ervaring hebt met je hond dan begin je bij de beginners. In deze cursus leren jij en je hond het nemen van de toestellen op een veilige en verantwoorde manier. Als de instructeur vindt dat jij en je hond de toestellen beheersen dan kun je doorstromen naar de gevorderde beginners. Hier leer je meerdere toestellen achter elkaar te nemen en wordt er meer gelet op het links en rechts handelen van je hond en het aanleren van richtingswisselingen. Mocht je deze nieuwe facetten goed beheersen dan zal de instructeur je doorverwijzen naar de combigroep. In deze groep wordt het wisselen uitgebreid, leer je parcoursen lopen en de rest van de kneepjes van agility.

Voor wie is agility geschikt?

 • Je hond dient minimaal tien maanden oud te zijn en een basiscursus gehoorzaamheid met goed gevolg te hebben afgerond.

 • Je hond moet los (dus zonder riem) een parcours kunnen rennen terwijl de andere honden uit de groep aangelijnd op het veld staan te wachten, zonder hen lastig te vallen.

 • Met een HR hond is het niet mogelijk om met de agility/behendigheid mee te doen, wij maken hierop geen uitzonderingen.

 • In principe kan elke gezonde hond aan agility meedoen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Bij deze uitzonderingen kan men denken aan de grote/zware rassen. Bij deze rassen kunnen er problemen voordoen bij de raakvlaktoestellen en bij de sprongen. De instructeurs zullen, als zij problemen voor de hond voorzien, dit aan de handler voorleggen.

Meld je aan voor de cursus via onderstaand formulier
 

SEIZOEN 2022 Op dit moment zit de zomercursus VOL, voor de najaarscursus kunt u zich op de wachtlijst laten zetten

De lessen zijn op maandagavond en op woensdagavond. Er kan op 3 verschillende momenten in het jaar gestart worden:

  • De voorjaarscursus ¬† Start maandag 28 febr loopt tot 9 mei. Woendag start op 2 mrt en loopt tot 4 mei.

  • De zomercursus¬† Start maandag 16 mei en loopt tot 26 juli. Woensdag start op 18 mei en loopt tot 20 juli.

  • De najaarscursus¬†Start maandag 5 sept en loopt tot 7 nov. Woensdag start 7 sept en loopt tot 9 nov.

Tussen de cursussen door is er 1 of twee weken geen les zodat er ruimte is voor inhaallessen i.v.m. slecht weer of een andere reden dat de les vanuit de KCFriesland niet door gaat.

De eerste groep bouwt op van 18.45 uur tot 19.00 uur en heeft les van 19.00 uur tot 20.00 uur. De tweede groep heeft les van 20.15 uur tot 21.15 uur en ruimt daarna op.

Details

  • U¬†kunt¬†een¬†losse¬†cursus¬†betalen¬†of¬†kiezen¬†voor¬†een¬†seizoenskaart.
   Een seizoenskaart kunt u alleen in het voorjaar, aan het begin van het agility seizoen bestellen en geldt dan voor de rest van het betreffende jaar.
   Start u later kunt u alleen nog voor een losse cursus kiezen.

  • Een losse cursus kost ¬†‚ā¨ 90,- ¬†¬† ( 10 lessen )

  • een seizoenskaart kost ¬†¬†‚ā¨ 240,- ¬†( ‚ā¨ 30,- korting )

U komt op een wachtlijst en wij informeren u wanneer u kunt starten

Vul alle gegevens zo compleet mogelijk in

 • Agility cursus

Uw gegevens

Voornaam en Achternaam

Adres + Huisnummer

Plaatsnaam

E-mail adres

Repeat to confirm

Telefoonnummer (bij voorkeur 06)

Gegevens van uw hond

Naam van de hond

Geboortedatum van de hond

Hondenras

Geslacht